Followers

Wednesday, December 31, 2008

Selamat Tahun Baru 1430 H & 2009 M

Kini baru ku sedar
Satu tahun yang hilang
Dari duniaku
Takkan kembali lagi
Ke sini
Dapatkah aku mengulang
Sejarah dulu dan peristiwa semalam
Tika di tahun yang hilang

Tiada peruntukan waktu
Buatku
Mungkinkah satu tahun yang hilang
Takkan dilupa

Menjadi ilham menjadi ceritera
Di saat yang tinggal
Bagiku
Atau masihkah belum terlambat
Untukku bersama denganmu

Menyusuri setahun waktu

Kembali seperti dulu
Mungkin esok
Mungkin lusa
B
uat selamanya
Atau memang telah tiada ruang
Untukku bertandang
Di duniamu
Buat melayari
Satu tahun yang hilang
Sekali lagi

Kullu 'aam wa antum bi khair

Tuesday, December 23, 2008

Welcome to the club...

Alhamdulillah..20 Disember baru ni, sebuah lagi "masjid" telah dibina dalam keluarga besar izu. Izu dapat kakak ipar baru dan qila dapat biras baru, Norshahida namanya. "Panggil je Kak Ude..." Alang cakap.

Majlis yang penuh adat tu berlangsung dgn selamat. Bagaimanapun kami terpaksa pulang lebih awal disebabkan faktor jarak dan masa utk ke destinasi masing-masing.

Tahniah utk kedua-dua mempelai & smoge bahagie hingge hujung nyawe.
Izu ucapkan "Welcome to the club...".

Sabda Rasulullah S.A.W:

“Wahai pemuda-pemuda,
sesiapa sahaja diantara kamu yang berkemampuan untuk berkahwin, maka berkahwinlah,
kerana dengan berkahwin dapat menundukkan pandangan dan menjaga kehormatan diri”
(riwayat Bukhari dan Muslim)

Wednesday, December 17, 2008

Doakan yek!

Alhamdulillah, semalam izu dah siapkan lagi satu projek. Kali ni senior izu mase belajar dekat Kelantan dulu (Ust. Fauzan) bagi job untuk sediakan banner & arrow sign. Izu cume ade mase sehari je utk siapkan job ni. Mulanya takut jugak kalau2 tak siap, tapi sebab Ust.Fauzan mintak design yg simple je, izu terima job ni. 7 jam (5 pagi - 12 tghari) izu bersengkang mata + perah otak fikirkan design yg sesuai, akhirnya siap juge. Puas...
Temanya 'kebudak-budakkan'...

InsyaAllah, lepas ni ade lagi siri2 jobs yg akan sampai...
Semoga rezeki kami dimurahkan Allah. Doakan yek!


:: Doa Murah Rezeki ::

Selain daripada berusaha dan bertawakkal, kita juga amat dianjurkan untuk selalu berdoa dan memohon kepada Allah. Berikut adalah doa-doa murah rezeki yang diajarkan oleh Nabi Muhammad S.A.W. untuk kita amalkan:

Doa Murah Rezeki

“Ya Allah, ampunkanlah dosaku, dan kurniakan padaku keluasan pada tempat tinggalku, dan berkatilah pada rezeki yang Kau kurniakan padaku”

Riwayat Ahmad, at-Tirmizi.

Doa Murah Rezeki

“Ya Allah, cukupkanlah aku dengan rezeki-Mu yang halal (hingga aku terhindar) daripada yang haram. Kayakanlah aku dengan anugerah-Mu, (hingga aku tidak meminta) kepada selain-Mu” **

Riwayat at-Tirmizi.

Saturday, December 13, 2008

tabahkan hatimu..

InsyaAllah, selepas zohor ni kami akan bertolak pulang ke Gombak..
Doakan keselamatan perjalanan kami dn selamat smpai ke destinasi..
Seperti biase..Honda wave 100 warne biru gelap itu akn berusaha semampu yg blh utk mmbawa tuannye ke Gombak..
Kuatkan semangatmu dn tabahkan hatimu wahai Wave...

Friday, December 12, 2008

projek cuti semester..

2 minggu dah pun berlalu..esok kami dah nak balik Gombak semula. Maklum la, cuti sem dh nak habis. Sekejap je mase berlalu..macamane cuti blh habis ek...

ha, alang2 sume balik, bbrpe projek yg awal2 telah diatur oleh pengarah..utk memupuk smgt gotong royong dklgan ank branak..haha..

Antaranya projek tanam rumput..




>>demand...xde milo ais xnak keje!!


fasa pertama..


>>si tecik ni sibuk nk tlg jgk..tp die geli geleman bile jln ats pasir xpkai kasut..


>>under construction...


>>nampak mcm dh siap..tp "pengarah projek" xpuas hati..

esoknye kami tukar design..bntuk lingkaran, mgndungi tademark YM (Yacob Mislia), nme mak dn ayah qila..ternyata ianya disukai ramai! hehe..





>>ape pulak mamat bertiga ni bt..


>>Didi yg sntse mensibukkn diri tatkala org lain tgh sbuk..


>>mak sprti biase..dgn 'secret garden'nye..


>>haa...inilah PENGARAH PROJEK kami..heheh..

Monday, December 8, 2008

Eidul Adha 1429H..

Memandangkan tarikh hari raya haji tahun ini jatuh pada hari kami berada di Johor, jd kami memilih utk merayakannya di Johor je lah..berselang seli ye..sbb raya aidilfitri aritu di Pahang.
Semua adik beradik balik..start dr yg 1st smpaila kelima. Tapi tak kemane pun..sbb ayah keje ptg tue.

Walaupun ayh keje ptg, umah tetap meriah..tambah pulak dgn khadiran puteri termuda dlm family kami..Puteri Alya a.k.a "Put!". Seronok die..tukang layan ramai. Tukang dengki die pun same ramai! kesian die kene buli dgn uncle2 dn auntie. Besela budak baru pndai gne kaki utk jlan..sblum ni Put gne kaki utk masukkan dlm mulut..hehe..jgn mare eh akak..


Dah la tu, Alya ni sukekan kelainan..xsuke sesuatu brg 2 kt tpt die je..nnt boring plak. Lalu dia pun mencampak sgla brg2 yg dia rase ptut diubah kedudukan..huhu..pening atuk K dgn Wan (mak dn ayah Qila) nk kemas balik.

Hari ni mak masak laksa Johor..Humm, laksa mak memang sedap! tapi ade la org Pahang tu xreti mkn laksa Johor..alah, sape sruh xjd org Johor..haha.