Followers

Friday, March 20, 2009

Tag Muktamar Sanawi ke-12 PKPIM UIAM










































Tempahan tag terbaru..Ni versi-versi tag utk muktamar pkpim.. Tak tau la ape pandangan orang. Mungkin kelihatan agak serabut..banyak sgt jenis font dipakai..dan mungkin warne kurang menarik.. Ape2 pun, komen yg membina dialu-alukan..Boleh komen sikit??

p/s: some alteration on the tag's info hve been done.

Wednesday, March 18, 2009

Kalau tak mule dari skrg, bile lg...ye tak?

بسم الله الرحمن الرحيم
Bermula dengan sebuah perkahwinan (di rumh phak prempuan)..,
kami seterusnya memulakan pengajian semester 1 07/08 di IIUM Gombak pula. Memandangkan cuti yg terhad, kami hanya dpt melangsungkan majlis kami di sebelah pihak lelaki setelah habis semester 1..yg mana kad jemputannya direka sndri oleh Izu dn disunting oleh Qila.

Bermula dgn hasil kerja pertama ni, kami mula menerima tempahan design dr rakan2 (ape2 jenis design). Antaranya rekaan logo syarikat & persatuan, watikah merdeka utk konvoi merdeka (ditndatangani oleh MB Phg), tag, brochure, banner, sijil, poster dll. 2 org abg izu yg berkahwin selepas kami pun menggunakan khidmat izu utk kad kahwin mereka..
Al-maklum la..izu kan langkah 2 bendul...kehehe.


Sehingga kini kami masih menerima tempahan design. Tapi lebih kepada tempahan tulisan 'Arabic Calligraphy (khat)', sama ada dlm bntuk rubberstamp atau ape2 je la, disamping menyediakan arabic sticker keyboard utk pgguna2 keyboard arab.

(Sekretariat Dakwah Negeri Pahang)

Izu juga merupakan designer bg produk herba Dimaz Delima industries Sdn Bhd. Izu ditugaskan utk mengubah design2 yg sedia ada kepada yg lebih elegan dan komersil. Setakat ini izu baru selesai 3 produk..


(Ada satu lg, tapi takde pulak gambar die)

Alhamdulillah, baru2 ini (Isnin, 16 Mac 09) kami telah pun mendaftarkan perniagaan kami ini. Maka dengan ini tertubuhla "eyeQreative Studio Enterprise" yg berpusat di rumh kami sndri;
69-2B, Jln 3, Batu Caves Centrepoint, 68100 Batu Caves, S'gor.

eyeQ - asal dr 'IQ' - Intelligence Quotient, juga memberi maksud 'Izu & Qila'.

Qreative - 'kreatif', hmm..

eyeQreative - mata yg kreatif...

Ape2 pun, semua ni merupakan jentikan awal ke arah perniagaan yg lebih matang di masa akan datang. Kalau tak mule dari skrg, bile lg...ye tak?

Thursday, March 12, 2009

kami dh pindah rumah..


Alhamdulillah...
Dengan kudrat yang Allah beri, akhirnya kami selesai berpindah rumah.
Walaupun kami mengalami banyak kesukaran trutamanya dlm proses mengangkut brg..
xde knderaan..brg2 yg brt yg mmrlukn tnga llaki mcm peti sejuk, msin basuh.. Masa yg suntuk utk kmas dn kosongkn rumh (tgh sibuk dgn mid-term test, assg, prsnttn) dll.. Rase tak sanggup nak ingat balik..penatnye..sedih..sedih sbb xde yg betul2 rela nk hulurkan bntuan..mungkin mrka sibuk dan ade hal masing2. Kami xsalahkan sesape pun. Kami pun klu blh xnk mnyusahkan org lain..tp..apakan daya kami..bayangknlah..berpindah rumah dgn mgunakan tnaga seorg llaki dn tnaga seorg prmpuan.

Dlm mase seminggu sblum 'due date' utk kosongkn rumh, kami basuh rumh baru, dan mula angkat brg sdikit demi sdikit mane yg blh bwak gne mtor. Kami sewa lori hr khmis mlm sbb abg lori tu keje siangnye. Malang skali..mlm 2 hujan. tpksa tggu hujn reda. Bila hujn dh reda, lbih kurg dkat pkul 11pm, kmi start agkut brg dr tgkt3 ke lori. Abg lori kte, dh siap agkt btau, lmbt pun xpe. Dgn lori ni, kmi agkt brg2 bsar+berat je..smpai penuh. Lori pn xbsar sgt. Selesai agkt brg ke lori pkul 2am. Gerak ke rumh baru. Pastu agkt brg dr lori ke tgkt 3 jgak.. Lbih kurg pkul4am, selesai agkt brg2 dr lori td. Yg tinggal di rumh lame hanyalah brg2 yg blh angkut gne kereta je..

Tak dpt gmbarkn mcmane penatnye hari tu..
Tp Alhmdulillah, masih ade stdnt UIA yg blh tlg kami. Syukran ala husnikuma..

Klu kita sedih..Allah tahu btapa kesedihan kita 2..
klu kita penat yg teramat sgt2 pun, Allah tahu semua 2..
yg penting, kita bergantung harap HANYA pada Dia..
sbb Dia TAKKAN kecewakan kita..
cume kite je..slalu leka dn lalai dgn apa yg Dia perintahkan pd kita."

sbg cntoh..mase kmi nk agkt brg yg paling brat- kami rase la (peti sejuk), ttibe pak cik guard yg keje bhmpirn rumah kami tawarkn diri nk tlong agkt peti 2..die nmpk peti 2 mcm xterangkat je..bila agkt bertiga, kurg skit beban kan..tu tndenya Allah tak pernah lupakan kita bila kita xlupakan Dia..terubat kesedihan td.

lepas tu, mak ade telefon. mak pesan "klu penat sgt, xyah agkt semua..mak dgn ayah dtg Sabtu ni, Syafiq (adik) pun ikut. nnt kita agkat baki2 brg naik keta.."
qila serba salah..kesian la dorg penat2 smpai dr Johor..nk kne g agkt brg plak..
mak kate "xpe..mak g sane pun sbb nk tlg pndah rumah."
Makin terubat kesedihan td..itulah kasih seorg ibu..nalurinya dpt me'rasa'kan keperitan yg dirasai oleh anaknya..

Bila kami fikir2kan balik, mgkin byk hikmahnya Dia detikkan hati kami utk bpndah rumah ni..antara sedar dan tidak je. Antaranya mungkin..
>> sentiasa bergantung harap HANYA pada ALLAH..banyakkan berdoa moga dipermudahkn segalanya.
>> kita dpt mngenal siapa "kawan" dn siapa "sahabat" kita..
- kita memang ramai kawan..sape2 pun blh jd kawan kita. berlambak2 kn..tp nk 'recognize' siapa yg blh jd sahabat sgt susah..terima kasih byak pd yang membantu secara langsung atau xlangsung. hanya Allah yg dpt balas jasa kalian.

Maaflah..pnjg pulak entri kali ni. sekadar luahan perasaan..
Untuk makluman, kami berpindah ke Centrepoint Batu Caves. berhadapan Giant (yg budak UIA slalu g tu)... Lokasi rumh kami brhmpiran dgn kdai Double A, kdai2 lampu, tangki air besar 2..rumah kami 2 dikenal sbg 'service apartment' @ bhs mudahya rumah kedai. klu ade kelapangan, jemputla dtg ke rumah kami...=)