Followers

Sunday, May 31, 2009

Kad perniagaan pertama.

Hmm..first time design business card. Harap2 design tu sesuai  dengan perniagaan yg dibuat dan Baihaqi (pelanggan) puas hati dgn design tu. Ada beberapa perkara baru yg perlu diambil berat dalam nak siapkan business card ni. Antaranya, saiz standard, penggunaan warna CYMK (izu biasa guna RGB), saiz tulisan & design yg sesuai. Izu lebih tertarik utk buat design yg simple & tak formal. Tapi, kalau kena buat utk org yang jual kamus..kamus bahasa arab pulak, takkan nak buat design yg berterabur & tak tentu hale (tak formal). Hasilnya, business card pertama ni nampak mcm tak formal, tapi masih ada ciri2 formal dia. Anda nilaikan.

Friday, May 29, 2009

Terima kasih semua..no.2


Cemas! cemas!..Lagi 5 nak 4000...hehehe

Thursday, May 28, 2009

Tengkiu LoNgJaR!

Award ni LoNgJaR yg bagi..
Best best...tengkiu! =)

Monday, May 25, 2009

Selamat Hari Lahir Angah!

Amik kad ni..simpan buat kenangan..hehe.

Saturday, May 23, 2009

Doakan kami kekal bahagia...

Bicara ini dari hati
Untuk dikongsi di kamar hati seorang isteri
Kaulah insan terdekat
Teman kembara kehidupan yang singkat
Bahagia dan derita kita berkait rapat

Aku hanya seorang suami
Yang menerima satu amanah
Termetrai di majlis akad nikah
Beberapa musim yang lalu...

Salam ku hulur buat menyapa hatimu nan luhur
Bersamalah kita harungi derita yang datang
Bersatulah kita tempuhi nikmat yang bertandang
Denai perkahwinan pasti dihujani air mata
Biar kita rasa
rupanya syurga itu amat tinggi maharnya.

Doakan kebahagiaan kami..=)

Tag & Banner..beres!

Minggu ni ada dua projek; tag 'Program Pelajar Cemerlang' under BEDSA (Bachelor of Education Students' Association) dan banner 'Kelas Bahasa Arab anjuran Surau Al-Falah & Pusat Bhs Arab Al-Diwan'. Banner ni projek 'tiba-tiba', dapat hari ni-nak esok..Nasib baik Al-Diwan mintak design yg ringan dan simple je.
AlhamdulilLah..dua-dua dh selesai & baru je submit semalam..



>> Macam biasa, terbuka utk sebarang komen.

Thursday, May 21, 2009

Terima kasih Allah..


Alhamdulillah..dengan segala kudratNya, jari qila masih mmpu menari2 di atas keyboard ni..Kepada pengikut setia blog, maaf dipinta krana blog ini bersawang buat seketika lantaran kesibukan yg melanda dn kesihatan yg tidak mengizinkan qila utk byk bergerak. Dan dengan ini qila mengisytiharkan bhw qila xamik sem 3 0809..

Sebenarnya qila dh dftar utk amik s.sem. Dah pergi pun klas 2x..tp stiap kali pergi kls, rase xselesa. Rasa sakit kt perut..kt bhgn peranakan tu..atas nasihat ramai pihak, qila pun mgmbil kptusn utk drop sbjek sem ni. Rehat smpai btul2 sembuh. Mmg sayang sgt nk drop..rugi xamik..tp kesihatan tu perlu lebih diutamakan. Apatah lg bila ia melibatkn rahim kita. Btul x?

Berita ttg sakit2 ni smpai ke pengetahuan Che Musa & Pn.Zainab (manager Dimaz Holdings Sdn.Bhd) dn mereka nk jmpa kami. Che Musa & Pn. Zainab ni mahir ttg dalaman tubuh manusia dn ada ilmu utk ubatkn scra dlmn..tp bukn senang nk dpat. Tambahan pulak dorg ni tersangatlah sibuk orgnya. "Ni special service" kata k.Zainab.

Dipendekkn cerita, setelah pemeriksaan dibuat, k.Zainab kte rahim qila ni bengkak sbb tu sakit2. Lepas tu, darah masa gugur tu blum kluar habis. Qila diarahkn utk makn kapsul 'Suri' 2biji stp pg dn mlm dn kapsul 'Penawar' sbjik pg dn mlm dn bykkn minum air suam biar die tolak semua saki baki yg belum hbis kluar tu. InsyaAllah 2-3 hari lg, die akn kluar sbgaimana masa gugur hari tu.

Qila pun excited la nk cite kt mak. Yelah..igtkn kite dh ok mcm bese dh. Bile terdetik je dlm hati nk telefon mak, hp qila berdering..mak call..

"eh2, mana mak tau qila nk call mak?"

"talian hayat mak mmg kuat" jawab mak ringkas.

Tp mmg btul la..talian hayat antr ibu dgn anak ni lg cepat dr talian2 telefon yg ade kt dunia ni..Maha Hebatnya kuasa 'kasih sayang' yg Allah trunkn ke dunia ni..

Berbalik pd cerita td..Ya Allah..Tuhan je lah yg tahu mcm mana rase sakitnye masa hari pertama dia kluar..sharian qila xdapat nk buat pape melainkn menahan kesakitan..mcm2 posisi dh qila cuba utk elak rase sakit, tp takde maknenye..last2, tido jelah..tu pun kalau dpt lelapkn mata la. Dn hari ni masuk hari ke-3..kurg sikit sakitnya berbanding hari pertama tu. Alhamdulillah..terima kasih Allah..qila blh jalani kehidupn spt biase semula.

"inna lillahi wa inna ilaihi roji'un. allahumma ujurni fi musibati, wakhlufni khoiran minha"

"Sesungguhnya kami milik Allah, dan kepadaNyalah kami kembali. Ya Allah, ganjarilah daku atas musibah ini, dan gantikanlah bagiku suatu yang lebih baik daripadanya" (HR Muslim)

Thursday, May 14, 2009

jangan tak cuba!!


Ini adalah ujian kepantasan kita menaip..jom uji kemahiran kita!!
klik kt kotak di atas tu eh..
pastu bgtau markah korang kt sini..jgn x cuba!!

Wednesday, May 13, 2009

Buku best!

Macam orang gila.. Pelik tengok kawan izu baca buku tergelak-gelak. Izu tanye die, "ko kenape?, bace buku mcm orang tak betul..". "Buku ni klakar.." die jawab.

Lepas dia berhenti bace, izu amik buku tu. Ape benda la yg die gelakkan tadi..
Habis satu cerita izu gelak..habis satu cerita izu tersengih..ketawa..hihihi..kadang2 sampai mengilai.. Qila pulak yang pelik. "Ape kene la abang ni?..bace buku gelak-gelak..." qila tanye.
"Buku ni ha...klako.." izu jawab dengan loghat phg santai, menarik minat qila pulak utk bace buku tu..dan perkara yg sama berulang....

Buku ni memang menarik..kalau tak minat bahasa arab pun takpe. Ia tetap menarik. Khas buat anda yang tak minat dengan bahasa Arab. Yang kate bahasa Arab tu boring...

Harganya tak mahal pun, RM25 je utk isi yang sangat menarik dengan gambar2 penghidup cerita dan CD audio. Emailkan nama, no. telefon, alamat dan bukti pembayaran (no.rujukan online banking). Penghantaran percuma bagi yang berada di sekitar Ulu Klang, Gombak, Selayang & Kepong. Yang jauh pastinya bayaran pos (RM4) dikenakan.

Email : eyeqreativestudio@yahoo.com
>>164799055058 (Maybank) / 14162020221935 (BIMB) - Ahmad Hafizuddin Mohamad Ali
>>1223-0077081-52-2 (CIMB) - Ungku Aqila Ungku Yacob

P/s: Tak pun tinggalkan maklumat anda dekat ruangan komen post ni..(kalau nak la sbb tak sesuai pun sebenarnye..)

Friday, May 8, 2009

Sebelum, semasa & selepas gugur. A flashback...

Alhamdulillah..with His Blessing, I manage to write a post today..
Setelah sekian lamenye masa yg diambil utk menenangkn hati yg resah pilu ini. Maka hari ini..genaplah 4 minggu kndunganku gugur..
Alhamdulillah..qila dn izu sudah dpat menerima hakikat ini..memang pd mulanya agak berat bg kami utk terima kenyataan "anak kami dah tiada"..
tp...benarlah, Allah 2 Maha Adil..

ramai yg tanya qila..
"bagaimana rasanya gugur 2 ek?"

"sakit x?" 

"macamane bntuk daging yg kluar 2?"

dan untuk menjawab soaln2 mreka ni, qila rase nk berkongsi pengalaman sbelum dn selepas keguguran 2..klu ade yg nk bce la..

:: 2 April ::
Kami ke Klinik Keluarga yg berdekatan dgn rumah. Qila disahkn mengandung. Usia kndungn bru mncecah 5 minggu. Doktor bg asid folik dgn calcium sbg bekalan ubt utkku. Doktor mengarahkn kami bt scanning minggu hdpan utk mngetahui keadaan dlm kndungn sama ada dlm keadaan selamt atau tidak (diluar rahim). Memandangkn klinik 2 klinik swasta, utk kali ni kmi kne byar RM53..(emmhh, blh tahan!)

:: 9 April ::
Hari itu genaplah 6 minggu usia kndungn qila. Pagi itu, kami bercadang nk bt 1st scanning di UIA pulak..sbg student, mane mmpu nk bt rawatan kt klinik swasta 2..walaupun die dkat dgn rumh. Sesampainya di sna, spt yg tertulis dlm post sblum ni..
 "Dekat sini hanya buat follow up utl kandungan 4 buln dan ke atas je".

"Allah..pulak dah.." rintih hatiku.

Maka kami pun ke Hospital Selayang..demi mnjaga kndungan, kelajuan motor yg dinaiki mmg berada di tahap yg pling rndah. Tapi tambah menyedihkn lg, kt Hosp. Selayang pulak, die hnya layan kndungan yg bermasalah SHJ. 

Dalam hati Qila "sdihnye..penat org dtang jauh2.."

Kami pun pulg smule ke rumah..Tengok2 qila dh start bleeding.. Tanpa melengahkan mase lg, izu terus bwak Qila ke klinik yg pling dkat dgn rumh (Klinik Keluarga) td. Xpela kne bayar mahal skit pun..

Doktor scan perut qila.."Maaflah..tahan skit ye. sy tekan skit..sy xjumpe 'rumah baby' ni..". Dalam hati qila xputus2 doa.."Ya Allah, selamatknlah kndungnku. Aku tersgt2 menantiknnya".
Hasilnya, doktor tetap xdpt kesan lalu menulis surat refer ke Hos. Selayang. 

Habis jmpe doktor, kami terus pulg ke rumah. Qila kne baring je..siapa tahu, kalau2 kndgn masih blh diselamatkn lg. 

Mase ni..perut qila asyik sakit je. kejap die dtg..kjap die ok. macam tula die berulang2. Sakitnye lebih kurg mcam kne senggugut. Memulas2..xblh nk lelap mate. Darah still kluar lg. Kesian kt Izu..esok pgnye die ade 1 paper final..

:: 10 April ::
Sesudah azan subuh berkumandang, qila hndak ke bilik air. Qila mntak tlg abg papah ke b.air. tak lame lpas 2, abg terkejut bile qila panggil abg semule..

"Abang..tuu.." smbil qila menunjuk sesuatu di lantai..

"Ya Allah..ape tu??"  

inilah rupa kndungn berusia 6 minggu..
dh nmpak bntuk skit..dn bntuk tali pusatnye.

Nmpaknye prkara yg sgt2 tak diingini terjadi jga akhirnya. Serta merta qila rase nk pitam sgt waktu 2..Dlm fikirn fikir nk baring je. 

Abang xdapat g final exam pg tu..sbb kami nk ke hospital. Agak lame menunggu walaupun di wad kecemasan, akhirnye doktor memanggil namaku. Setelah diperiksa, qila sgt lega sebaik sahaja doktor kate perut qila xperlu dicuci. Doktor bg antibiotik biar die kluar habis. Org kate sakit klu kne cuci 2..huu..xnak2..

Pulang dr hospital, bermulalah episod "berpantang". Mcam org lepas bersalin 2..Mak dgn ayah nk dtang Gombak, nk bwak balik Qila tp mase 2 Qila dgn Izu ade lg paper final yg blum hbis. Selesai je final exam, kami pun pulang ke Johor..

Thursday, May 7, 2009

Hari ke3 semester pendek..

Hari ni izu je yg ade kelas. Qila rehat kat rumah je. Untuk sem ni, kelas qila hanya di sebelah malam sahaja. Tapi drpd ape yg berlaku semalam, mungkin qila akan drop subjek dan tak teruskan sem pendek ni. Biarlah qila rehat je dulu.

Malam semalam,
Qila ade kelas pukul 8-10 malam. Disebabkan izu kerja pukul6 ptg, izu hantar qila awal ke uia selain nak ikut program riadah PKPIM dekat Female Sport Complex sekitar pukul5. 

Sebelum masuk kelas tu qila mcm tak sedap badan, dan rasa sakit2 di bahagian perut. Habis kelas pukul 10 qila mengaduh lagi..sakit lagi katanye.

Nampaknye qila memang belum lg bersedia utk ikuti semester pendek ni. Biarlah qila rehat dulu. Sembuhkan ape yg belum sembuh tu.