Followers

Friday, June 26, 2009

Cukup-cukup makan aje..

Hmm..
Malam ni kami berdua kerja. Qila jaga pusat Bahasa Arab AlDiwan di Tmn Melati, Izu jadi pak ustad ajar mengaji dekat Pusat Pengajian Al-Quran Mukmin di Selayang. Pada asalnya izu seorang saja yang bekerja dekat AlDiwan, tapi disebabkan jadual baru di Selayang bertindih dgn jadual asal di AlDiwan menyebabkan Qila pun terpaksa 'digajikan' sama.

Ni pun baru balik dari Selayang. Malam ni tak ramai sangat budak yg datang mengaji. Tak penuh la maksudnya. Tapi memang tak penah penuh pun..hehe. Ade je lopong2. Nak buat macam mana..masing-masing punye hal yg tersendiri. Boleh dikatakan semua dah boleh kenal huruf dan mengeja. Cuma tajwid dan ketepatan sebutan huruf yang jadi masalah. Ada sorang budak tu dah baca Quran..banyak la jugak..dah hampir tengah Quran..tapi tergagap2 yang amat..hehe. Terfikir jugak, macam mana la die boleh baca sejauh tu..sedangkan bacaan die sangat tak baik. Apa cerita dengan kitab Iqra' yang dia dah lalui sebelum ni?.. Done with many many many mistakes ke?.. Izu akan rungkaikan minggu depan..InsyaAllah.

Bangga rasanya dapat ajar orang mengaji. Bukan rasa hebat..tak..bukan bukan..cuma terfikir yang ilmu tu akan kekal sampai bila2..bahkan bertambah-tambah lagi. Baru2 ni kami melawat Mak Ngah & PakNgah; guru mengaji izu dekat kampung mase kecik2 dulu. Izu bagitau la yang izu sekarang ni ajar mengaji dekat Selayang. Mak Ngah kate, " uih..baguih la..berkaat Mak Ngah dgn Pak Ngah ajaq koghang(adik beradik izu) masa kecik2 dulu.."..lbih kurang mcm tu la Mak Ngah cakap..dgn lidah utara yg dah bercampur baur dgn loghat pahang. Terasa puas hati izu bile dengar Mak Ngah cakap macam tu. Mungkin ayat itulah jugak yang izu akan cakap di kemudian hari nnti..InsyaAllah.

Alhamdulillah.. Ada rezeki lebih sikit daripada 2 tempat kerja ni. Lepas la jugak utk bayar sewa rumah kami tu. Kalau ade projek design sikit, dpt duit lebih sikit. Kalau takde, cukup-cukup makan je le...

'Sebaik-baik kamu adalah yang mempelajari AlQuran dan mengajarkannya"
HR Bukhari

Alya dh ade Asyraf..

Seperti yg dijanjikan, inilah wajah anak buah Qila yg kedua..selamat dilahirkan pd 20 Jun bru2 ni.
Megat Asyraf b.Rostam Affendi nmenye.
Mase ni Asyraf bru berusia 5 jam.







Hmmm...Alya dh dpat adik dh..Skrg kne pggil Alya "kakak"..
Tp Alya ni belum mengerti..mcm xsabar2 nk bermain dgn adik die. Mase Asyraf tgh tdo, Alya pegi sebelah katil die, pegang2 kaki Asyraf, mcm nk ajak main. Kadang die tepuk2nye si Asyraf..hoho..bukn blh caye si tecik tue. Sabar ye Alya..Asyraf kecik lg..

Thursday, June 25, 2009

tag & award from Afzan

haa..this is award given by Afzan...and i've been tagged also..here we go!

a) Copy badge "Vespa blogger Award Friendship" di atas untuk diletakkan di blog anda.

b)Link / ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.

Afzan bt Mahmad..junior yg Qila kenal semasa perjumpaan KPIJ (Kesatuan Pelajar Islam Johor) di matrik dulu. Seorg yg comel dn sgt pemalu. Sukakn bnde2 yg comel bersesuaian dgn karakter dirinya. Memasang impian untuk berkahwin awal spt kami..hehe..merupakan bekas pelajar KISAS dn skrg sdg mlnjutkn pengajian di UIAM Kuantan.

c) Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri.

:: Namaku Ungku Aqila bt Ungku Yacob.
:: IRK, 3rd year, IIUM Gombak.
:: Dilahirkan di negeri Johor tercinta.
:: Suamiku Ahmad Hafizuddin Mohamad Ali.
:: Economics, 3rd year, IIUM Gombak.
:: Berbakat dalam kemahiran merekabentuk (design).
:: Berkahwin pada 8 Jun 07 sebelum masuk main campus Gombak.
:: Kami belajar sambil bekerja (part time).
:: eyeQreative Studio Enterprise syarikat kami.
:: Live off campus student - menyewa di Batu Caves Centrepoint.

d) Anda perlu memilih 6 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda

1. 'Atiqah & Arifin
2. Sajidah
3. Hafiz & Mawaddah
4. Hanim & Zubir
5. SMAKJ_Atthiah
6. SRIH_Mawaddah

Award from Zawani..


Award ini dianugerahkan oleh Zawani (adik junior sy di UIA) sbg bukti yg blog kami menarik, dihargai & paling kerap beliau kunjungi..juga sbg blog yg paaaling beliau nantiN setiap hari utk ia dikemaskini..

Thanks Wani!

Saturday, June 20, 2009

Akak dah nak bersalin!!

Bismillahirrahmanirrahim..
Tak taulah nape kali ni Qila excited sgt..nk dpt ank sedare no-2 pulak..
Hari ni kakak qila (yg tgh tggu hari nk bersalin) dh sakit2 nk bersalin sejak 6 am td..
Pkul 11.25 am td, abg ipar qila msj, bgtau yg akk skrg di hospital Serdang, bukaan dh 5cm.
Doakan moga akak dipermudahkan segalanya, insyaAllah..
Oklah, kami nk keluar ni..
Assalamualaikum..

Thursday, June 18, 2009

Tanyalah diri sendiri..

24 hari lg sem baru akan bermula.

Bagi Qila yg rasa mcm dh lama sgt cuti ni, rase tak sabar nak naik sem baru. Rindu suasana blajar..nk pergi kelas, jumpe kawan2, buat assignment, jmpe lecturer, lepak library, jalan2 kaki dlm UIA 2, rushing2 pegi kelas klu klas sblumnye hbis lmbt..hehe.. cume tak rindu klu kene present (huh, xgemar sgguh)..

Bg yg amik short semester, mggu ni adalah minggu2 yg sibuk bg diorg. Sbb minggu depan dh bermulalah minggu Final Exam..Good Luck ye!!

Tapi yg tak bestnya, bile makin dkat sem baru nk start, rasa mcam makin byk lg bnde2 belum settle..towards sem 1 09/10 lah katekn..berderet2 'to do list' yg masih tak terlaksana..sbb bile sem baru dh mula, masa utk sume2 tu agk terhad. Kita dh sibuk dgn kls, assg, prsentation, quiz2, mid term dn ape2 aje lah.

Qila slalu terfikir..nape ek sume2 ni (assg, prsntation, dll) akan dtg serentak? Besenye waktu kemuncak sem la(tgh2 sem). Kadang2 sampai terduduk dibuatnye..Klu tak pandai kawal, stress pn melande..At last, keje2 yg tak memuaskn hati yg bakal terhasil pulak nnt. Hush, taknak2..

Adakah sistem yg digunakan tak relevan? atau kita yg tak susun strategi? atau kita ade strategi tp skadar hiasan 'to do list' di planner kita? hehe..tnya lah dri sndri..

Monday, June 8, 2009

Our 2nd Wedding Anniversary!!

Alhamdulillah..rumahtangga kami telah pun menjangkau usia 2 tahun.
Doakan kebahagiaan kami berkekalan hingga ke syurga.
Bersamalah kita teruskan perjuangan ini;
di Taman Ilmu dan Budi ini..
meneruskan saki baki kehidupan,
mengutip khazanah ilmu yang masih tertinggal..

Semoga Allah terus memberi kami kekuatan
untuk meneruskan kehidupan berumahtangga
di samping menggalas tugas sebagai pelajar..

Semoga cinta dan kasih kepada suamiku terus mekar
pada sebuah rumah tangga yang dibina atas rasa kehambaan.
Hamba yang sering memikirkan peranan,
dan gemar memberi kebaikan.
Apabila peranan saling ditunaikan,
berhasillah segala hak yang ditentukan.
Moga Allah terus mengurniakan kepada kami,
kesejahteraan dan kebahagiaan hidup,
dengan siraman barakah dari Allah,
Tuhan yang kerana-Nya, kami bertemu.
Ameen…


إذا تزوج العبد فقد استكمل نصف الدين،
فاليتق الله في النصف الباقي
.

“Apabila seorang hamba itu berkahwin, maka sesungguhnya dia telah menyempurnakan separuh dari agamanya. Maka bertaqwalah kepada Allah untuk menyempurnakan separuh yang berbaki” (Al-Hadith)

Friday, June 5, 2009

tag from kak Tiqah (diary darwisy)

Alhamdulillah..bru hari ni qila dpt mnjawab tag dr k.tiqah..dh berzaman jgkla die mngetag qila..almaklumla..bt mse ni, ade 1 je komputer kt rumh..Izu pulak bnyak kerja yg sememangnya memerlukn kmptr utk dihadap, jd mase utk qila mgadap internet kurang. Ni pun qila jwab mse free2 kt tpt kerja.. Maaf ye k.Tiqah..hehe..

Rules: Here’s a chance to see how well you really know your husband. The real challenge is to send it to your husband to see how right you really are.

1. He’s sitting in front of the TV, what is on the screen?
Emm..ape yg TV3 siarknla kot..sbb kt rumh dpt TV3 je..hehe..
tp abg lbih byk mgadap komputer dr TV..jarang tgk TV pun.

2. You’re out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?
Ntahla..sume abg sebat.

3. What’s one food he doesn’t like?
Rasanya takde sbb abg ni tak memilih. Makan je apa yg disediakn. Klu tanye abg soalan ni pun, die tak tau nk jawab ape.

4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
Nasi separuh dua, lauk yg blh kgsi 2org cthnye..tomyam, telur bistik. Air: Satu air manis, satu air suam..(Ni utk mkn berdua tau..jgn silap phm)

5. Where did he go to high school?
Sek Men Agama Al-Ihsan, Kuantan.

6. What size shoes does he wear?
Tak taula..tak de saiz yg spesifik. Yg pntg saiz pnjg..Dah lame tak beli kasut. Last beli mase qila nk buat hntaran dlu..hehe

7. If he was to collect anything, what would it be?
Barang2 yg masih blh diguna pakai atau yg berguna..tp org tak nak.

8. What is his favorite type of sandwich?
Sandwish telur yg qila buat..hehe..(resepi dr mak)

9. What would this person eat every day if he could?
Bubur nasi..hidangla dgn ikn bilis, smbal kicap, keropok. Tak taula nape abg suke sgt. Siap ckp lg, kalau mkn bubur hari2 pn xpe.

10. What is his favorite cereal?
Nestum Spirulina..Klu byk duit, ktrg beli la..

11. What would he never wear?
Baju2 yg ada unsur meriah..malu katenye. Pernah skali qila sruh pkai bju melayu yg colournye plain je..tp jnis kain die mcm ade corak. pastu abg tak nak pakai sbb nmpk mcm melawo..huhu..

12. What is his favorite sports team?
Barcelona kot..hehe..xsure la..

13. Who did he vote for?
Sesiapa yg berada di pihak yg benar..

14. Who is his best friend?
Maybe his nice wife..(aha,perasan jer baik!)..Mostly bdk2 SMAI..sume best fren abg..

15. What is something you do that he wishes you wouldn’t do?
Sambut birthday mase tgh sibuk rombak susunan dlm rumah..pakat dgn mmber sblh rumh.

16. What is his heritage?
Bugis+Cina siam. Tp jauh jgkla..moyang belah umi yg cina siam tu..

17. What is his favourite colour?
Ofkos hijau..sbb tu blog kmi warna biru, bukan hijau atau pink. Baru2 ni je, beralih angin..tukar warne blog jd wane pink! hehe..suke2!! tp klu baju2 byk hitam. Byk betul bju hitam kt rumah. Sama la mcm kak.Tiqah, tgh mngatur strategi utk mmbykkn bju kaler lain pulak..biar bervariasi skit wrna2 bju..heh..

18. What is his habit?
Menyakat!..dn meng'skodeng' qila tgh bt ape..=)

19. What is he proud of?
Our eyeQreative studio..(^_^)v

20. Lastly, do you think he will read this?
Itu sudh semestinya! sbb ini blog bersama..klu blog qila sorg pn, mmg abg akn bce jgk..

Monday, June 1, 2009

Double wish..

Umi cakap abang lahir tengahari, jd izu bg tengahari la..hehe

Kad ini di'tag' kpd: 
1) Abang    
Copy dan paste dekat blog kalian.