Followers

Wednesday, April 20, 2011

Buat buku merah (part 1)




Bismillahirrahmanirrahim..


Melihat 2 line di pregnancy test memang sangat tidak disangka-sangka. 2x kami buat ujian sndiri sebelum ke klinik kerana macam tak yakin dengan ujian pertama. Setelah dikonfirmkan di klinik, yg Qila memang betul2 telah hamil, kami pun mencari masa utk mendaftarkan kehamilan ini (buat buku merah). Inilah pengalaman pertama kami sebab kehamilan yang dulu tak sempat didaftarkan.



::11 April 2011::

Selepas bersarapan, kami pun menuju ke Klinik Kesihatan Selayang Baru, lebih khusus lg, Klinik Ibu dan Anak. Ramainya orang masa kami sampai kt klinik. Majoritinya dengan perut yang berbagai saiz..hihi..Tanpa membuang masa, kami terus ke kaunter untuk bertanyakan apa yang patut dibuat.

"Untuk kes baru, letakkan i/c dlm bakul tu ye. Dan sekarang adik buat urine test, ukur tinggi dan timbang berat" jawab nurse yg bertugas di kaunter itu.

Lepas buat ketiga2 ujian tu, kami duduk semula. Setelah agak lama menunggu, Qila yang sedang asyik membaca majalah Pa&Ma ditepuk oleh Izu:

"nurse tu panggil nama"

Qila pun terusla ke kaunter depan..sebab qila tak dengar pun nama yang dipanggil tu. Tiba-tiba nurse tu macam buat muka confuse dan dia terus tengok balik nama yg dia panggil.

"Kogilla a/p...."

"ehh.....hehehe.." sambil dua2 tergelak.

"Adik, adik kes baru. Nanti ada yang panggil nama untuk masuk bilik kat sana. Bukan kt sini ye.."

Qila duduk semula. "Itu nama orang India la abang...abg ni....kn dah kena gelak.."
Kami bertiga tergelak2...hihihi...malunyaa..

Akhirnya nama Qila yg sebenar dipanggil..hehe..Qila pun masuk ke bilik yang dikatakan oleh nurse tadi. Dia ambil segala detail2 tentang Qila, suami, sejarah penyakit keluarga, sejarah kehamilan sebelum ini..dan lain2 la. Selepas selesai part yg ini, Qila dikehendaki ke makmal untuk ambil darah pulak..Nurse cakap, untuk first time ni kita ambil banyak skit lah, dlm 2 tabung..sebab kita nak buat banyak ujian.

Adooii...yang ini Qila sangat tak ternanti2..Masa nak buat ujian HIV masa nak kahwin dulu pun, sampai hampir pitam lepas diambil darah. Mana taknye, orang lain setitik, Qila setabung penuh..

Sampai giliran Qila untuk diambil darah, Izu pun sama ke depan (berdiri sedikit jauh di belakang nurse sambil mengadap Qila)..

"kak, sakit tak kena inject?" qila tanya.

"hehe..tak sakit pun dik. kalau takut, jgn tengok eh"

"em, ok. banyak sangat ke nak amik darah?"

"2 tabung je...ok, adik tengok tempat lain"

Izu di depan tu cuba mengalih perhatian Qila. Sambil gelak2, tunjuk bunga2 lah..dah macam badut pun ada Qila tengok..hehe..Qila pun macam tengah terlupa yang Qila akan diinject bila2 masa je tu.

Tiba-tiba, dah siap dah pun proses mengambil darah...yeeaayyyy!!! lepas ni mesti dah tak takut dah..sebab pglmn latest ni, menunjukkan tak sakit pun..=)

* InsyaAllah, Qila akan sambung kisah Buat buku merah lagi selepas ini.




Truly,

Thursday, April 14, 2011

KEHANGATAN BOOTH PTS SEMPENA PESTA BUKU ANTARABANGSA KUALA LUMPUR 2011

Waaah..macam-macam ada. Bertambah semangat rasanya nk pergi booth PTS dekat Pesta Buku Antarabangsa kali ni. PTS memang selalu buat aktiviti yang menarik sama ada sebelum atau semasa berlangsungnya satu-satu program.

Contoh aktiviti sebelum pesta buku bermula adalah seperti apa yang kami sedang buat ni; letak banner PTS, dan berpeluang dpt
KUPON DISKAUN BONANZA PTS. Kami pernah dapat hadiah yg dijanjikan dengan mengiklan peraduan 'PTS: Baca & menang' sebelum ni (rujuk sini, dan sini), dan harapnya kali ni dapat lagi..walaupun agak lewat..huuu

Aktiviti semasa pesta berlangsung pulak 'toksah' cakap la..macam-macam ada..antaranya:
  1. Buku: Sekurang-kurangnya 1,200 judul buku terbitan PTS akan dipamer dan dijual di booth PTS. Ada novel kanak-kanak dan remaja, buku agama, resipi, motivasi, bisnes, novel islami, pendidikan, keluarga, keibubapaan dan banyak lagi.
  2. Diskaun: Diskaun standard yang diberikan adalah 15%. Nikmati diskaun setinggi 30% dengan menggunakan KUPON DISKAUN BONANZA PTS. Bagi rombongan pelajar berbaju sekolah, diskaun yang diberikan ialah 25%.
  3. Buku percuma: Bagi 50 pembeli pertama di booth PTS setiap hari, mereka akan dihadiahkan senaskhah buku percuma terbitan PTS.
  4. Hamper percuma: Bagi pembeli pertama dengan nilai belian RM500 ke atas (selepas diskaun) setiap hari, ada hadiah hamper percuma bernilai RM50 menanti mereka.
  5. Beg percuma: Bagi pembelian buku melebihi RM150 (selepas diskaun) dalam satu resit, tuan dan puan akan dihadiahkan satu non-wooven bag berlogo PTS yang cantik.
  6. Bookmark percuma: Ada 18 desain bookmark PTS yang disediakan. Pelanggan boleh pilih bookmark yang disukai. PTS mencetak 54,000 keping bookmark kali ini..
Jadi..moh ler kite..:)

Tarikh: 22 April - 1 Mei
Tempat: C01-C12, Dewan Tun Hussein Onn, PWTC, Kuala Lumpur
Masa: 10 pagi - 8 malam (Isnin-Khamis), 10 pagi - 9 malam (Jumaat-Ahad)

* Jadi Fan Facebook PTS pun boleh dapat diskaun jugek tau! Boleh claim 1 buku free lagi..yg penting daftar.