Followers

Thursday, September 23, 2010

3 tahun sudah berlalu... .. .



Julai@Ogos 2005 berkenalan.
Jun 2007 berkahwin.
Sekarang dah September 2010. Nak masuk Oktober dah..huii.
Pantas sungguh 3 tahun sebelum ni berlalu kan..
Sedar tak sedar perkenalan ni dah menjangkau usia 5 tahun.
Masih ingat dgn ayat "Semoga hubungan ini milik kita selama-lamanya" yg ku titipkan buatmu sempena ulangtahun kelahiranmu ke 19 dahulu? Usia perkataan itu telah menjangkau 4 tahun. Dan Allah telah mula menitip makna kepada kata-kata itu 3 tahun yang lalu. Walaupun 3 lafaz ku perlukan untuk merasmikan segalanya, namun aku yakin..ia permulaan yang hebat, untuk kita lalui 3 tahun sesudahnya; hari ini.

Sayangku Lala;
Kau umpama bintang utara..penunjuk jalan yang terang...
kau beri harapan..saat ku jatuh, bangun semula...

Sastera ini ku tujukan buatmu...



Bidadari, bidadari…temanilah resahku
Bidadari, bidadari…tenangkanlah jiwaku

Sumpah setia hidup mati
Selamanya…kerana kau isteriku
Isteriku tercinta pelengkap rusuk kiriku

Bidadari, bidadari..jadilah pedampingku
Bidadari, bidadari…jadilah sang setia

Kerna cinta cinta suci, buktinya tidak pernah sepi
Sepi daripada cubaan yang tak terduga
Kau umpama bintang utara, penunjuk jalan yang terang
Kau beri harapan…saat ku jatuh…bangun semula

Dan berikan sakti cintamu, penawar racun berbisa
Dan ikatan kita.. cinta abadi hanya di syurga.


Munif.Bidadari.

Thursday, May 27, 2010

Rutin harian yg memenatkan



Letih..

Hanya itu yg kami terlintas di fikiran kami..tp kami redah je..sebab peluang mcm ni xdapat selalu. Kite kene amik! Bile lg dpt cri pengalaman dn keje full-time mcm ni. Ini pun smpai awal bulan 7 je. Selepas sem baru mula, kami akan kerja mgikut waktu lapang di syrikat yg sama. hehe..blh pulak mcm tu..itulah untung kerja dgn org yg kite kenal dn kenal kite. Time ade kelas, blh kerja2 part-time jelah.


Utk akn dtg, kami nk cube tumpu study lebih skit..insyaAllah..bisnes tetap bisnes, kerja tetap kerja, study itu yg patut diutamakan (cewaahh..)..sediakan 'waktu wajib' utk akademik..tp jadual, WAJIB ikutlah..ade jadual saje tp xguna, xgune jugak..hehe..=)

Minggu ni Qila dh start keje full-time (sblum ni izu je) utk wktu siang..dn part-time dn hujung mggu utk wktu mlm. Rutin harian kami, stp pagi, kami keluar ke kerja pkul 8pgi . Kerja start pkul 8.30-5.30pm..hbis kerja kt syarikat lecturer khat kami (Ust Shahrizal) kami terus ke Pusat Bahasa Arab Al-Diwan kt Tmn Melati. Kat sini kerja start pkul 6pm-10.30pm..biasenye Qila akn stay sini, sbb Izu akan keluar mngajar mengaji pkul 8pm-9pm kt Bt. Caves..dn akn ke Al-Diwan semula smntara tggu kelas dsini hbis. Biasenye dlm pkul 11pm lebih bru smpai rumah semula. Kadang2 dekat pkul 12..Ini utk stp hri isnin dn Rabu..

Untuk hari Selasa Khamis dan Jumaat, kerja ofis hour..8.30am-5.30pm..tp biasenye akan bt OT..sbb skrg ni keje tgh byk dn urgent..mlm jugakla bru smpai rumah...senang cerita, mmg hari2 keluar pagi balik mlm..

Belum cmpur Sbtu Ahad...hujung mggu, Qila pulak ajar budak mengaji lpas mghrib..keje yg ni mmbuatkn kami susah utk bergerak hujung mggu..sbb klu pegi mane2, sblum mlm dh kne blik..hujung mggu besenye ade family gathering, xkirelah sebelah qila atau izu..Dulu qila mmg plan xnk kacau hujung minggu..Cukuplah kesibukan hari2 lain..Hujung mggu utk family!=)
Tapi...kesian pulak kt budak yg qila ajar mengaji tu..budak form 1. Hari biase die blik skolah pkul 7.30pm..kul8pm dh mengaji, penat pulak katenye..Last2 qila kate, xpela..qila cube dulu hujung mggu..tp nmpaknye slalu bergnti ke hri biase..sbb hujung mggu ade je destinasi2 brsame fmily..

Utk tempahan bisnes pulak, Izu akn curi2 mase dirumah utk bt..Kadang2, qila bgun tido, izu xde..rupe2nye tgh bt design..xpun, tgh2 mlm..lpas smpai rumh mlm, rehat jap..stay up, bt design smpai siap..Mane yg qila blh bt qila bt, mcm tag program..qila xsuke design..mgkin xde bakat utk itu..mengkritik dn bg pndapat blhla..hehe..Qila lbih suke kerja2 mengurus..sbb tu qila dinobatkn sbg 'Manager & Asst. Designer' utk company kami..hihi! izu pulak 'Designer & Asst.Manager'..pusing2 kt situ jugak..2 org je staffnye pun..=)

Waah...xsangke..dh pnjang rupenye qila tulis..oklh, qila undur dri (ayat skema) nk smbung siapkn kerja yg masih bnyak itu..jumpe lg! dn terima kasih krna mmbace tulisanku ini..hehe...

Tuesday, May 25, 2010

Bilakah doaku akan dimakbulkan..?



Apabila Allah cepat makbulkan doaku, maka Dia menyayangiku..
Firman Allah maksudnya: "Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul. (surah Al-Baqarah: 186)


Apabila Dia lambat makbulkan doaku, Dia ingin mengujiku...
Menurut al-Khatabi: "Jika Allah tidak menjawab doa seseorang, Dia akan memberikan kpdanya ketenangan dan kelapangan dlm hatinya atau mengelakkan dirinya drpd kecelakaan, atau menggantikannya dgn pahala."

Menurut hukama': "Manusia menyangka doa mereka tidak dimakbulkan, sedangkan sebenarnya ia dimakbulkan melebihi drpd apa yg dipohon, atau ia menolak dgn musibah atau penyakit lebih byk drpd apa yg dipinta, atau diberikan ganjaran pada hari Kiamat."


Apabila Dia tidak makbulkan doaku, maka Dia merancang sesuatu yang lebih baik untukku..
Firman Allah maksudnya: " Boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya."

Oleh itu, sentiasalah bersangka baik pada Allah...
Firman Allah maksudnya: " Aku bersama sangkaan hambaKu terhadapKu, maka bersangka tentangKu apa sahaja yang kamu ingini."




Wednesday, May 12, 2010

Sesuatu..



Setelah lebih sebulan kami tidak meng'update' blog ini, tiba2 hari ini terdetik di hati utk mencoretkan sesuatu disini.. Mungkin kerana kesibukan berpindah rumah bulan lepas walau pun ketika itu musim final exam. Memang agak menyesakkan jugakla..mane taknye.. mane nk memacking brg, bersihkan rumah baru, mengangkut brg, mane nk study utk final..haisshh...nasib baik ayah dn mak hntar seorg bekas pelatih PLKN lebih awal..hehe..haziq (adik qila) utk bntu2 kerja2 mengangkat brg..klu nk tahu orgnye, yg berbaju merah yg melekat kat grill tu..hihi..

Sampai ade satu hari tu, lpas angkut brg2, siap dlm pkul 3pg lbih kurang..qila, izu, dn haziq berada di tahap yg tersangatlah penat+mengantuk dn memang xde tenaga, kmi tertido dicelah brg2 yg memenuhi ruang tamu tu..masing2 amik port..hehe..

Dan seperti biase, setiap kali pindah rumah, berkumpullah family qila beramai2 dn mnjayakan gotong-royong mengemas rumah..Masuk kali ni, ni adalah rumh ke-6 sepanjang hmpir 3 thun kmi berkahwin..hehe..dh mcm nomadians.....(^_^).

Dr ayah, mak, sume adik beradik...smpaila si tecik 2 org tu (anak kakak qila) ade dtg..smpai tak senang qila nk study mase esok nk final tu melayan karenah alya dgn asyraf..tp seronok! rndu nk jumpe diorg..

Nsib baik qila mmg dh standby notes utk dibace, sbb mmg dh agak..msti tgh serabut wktu 2, mane ade masa nk bukak textbook2 yg pelbagai 2...itu pun, bru bukak notes, si tecik alya dh pggil ti Lala nk ajak main2 dgn die..pantang lepa sekejap, hbis satu muke die bt putaran cakerawala kt page tu..menurut kate 'papa'nye, besenye ape yg Alya conteng tu, masuk exam nnt..ceritenye, kebetulanlah pulak masuk exam tjuk 2...hehehe..blhla lpas ni klu nk exam, pggil alya mntak hint..=)

Berkisar ttg pindah2 rumh ni..bukan ape, kami sayang peluang2 rumh yg lbih baik yg dtg..dn haraplah rumah yg paling latest nih (rumh ats tanah) jd rumah yg terakhir spnjg mghbiskn sisa2 di uia..(sape kate pndah ni xpenat??..hehehe...). Sebelum2 ni, semuanya rumh di tingkat ats..bukn senang nk dpt rumh bwah..sebijik pulak 2..

Inilah rupa rumah mase 1st time pegi tgk rumah..mase ni penyewa lame belum keluar.

Emm, oklah..qila ade keje skit. Sambung kemudianlah pule..wsalam..

Sunday, March 28, 2010

Tanpa tajuk



Hari tu: Hujung bulan ni enta boleh masuk syeikh..
Hujung bulan tu: Maaf syeikh, org yg sewa tu kata tak jadi keluar bulan ni, postpone bulan depan..
Hujung bulan depan tu: Ana mintak maaf sgt2 syeikh..org tu tak jadi pindah pulak..

*Tensen betul!...tp takpa la..tak jadi pindah.

Baru-baru ni: Org tu ckp dkt kak Ani mmg nk keluar 30 haribulan ni..ikut bini die balik Thailand. Jadi kompem la die nak pindah..
Baru je tadi: Maaf la Hafiz..org tu tak jadi keluar..isteri die tak dpt balik Thailand pulak dah..ade masalah..Akak dh pening kepale dah ni...

*Betul-betul tensyen!!

Penelitian penulis dlm isu ni:
1- Rumah si Hafiz tu dah ade org nak sewa. Jadi si Hafiz ni mesti kene pindah jugak.
2- Si suami org Thailand tu pulak dah bagi notis awal nk keluar hujung bulan ni. Maka die harus keluar sbb tuan rumah (kak Ani) pun dh dpt penyewa baru (Hafiz)..

Kesimpulannya: Org tu kene pindah rumah, supaya si Hafiz tu boleh pindah, dan org yg nak sewa rumah si Hafiz tu pun boleh pindah retek....

~pindah randah la korang...

Wednesday, March 10, 2010

Minggu-minggu terakhir



Sedar tak sedar, minggu ini dah 2nd last week utk sem 2 2009/2010..sekejap je dh smpai ke penghujung semester. Minggu depan dh start final exam exam utk subject2 yg decentralized...

Tapi Qila masih lg sibuk dgn tugasan2 yg perlu diselesaikan sebelum tamatnye semester ni..
Semoga Allah terus mmberi 'nikmat' sihat utk kita semua..

Esok ade 2nd midterm Ma'ayir Naqd..
dn mungkin akan ade presentation skali..
nmpak gayanya tak sempat jugak la nk hantar assignment I'jaz Sunnah esok...

Bila settle je 3 bnda ni, maka tamatlah tugasan2 yg mmbabitkn penulisan dan bacaan berat..hehe..
Yg tinggal hanya mghabiskan tasmi' surah Yusuf dan project Khat sem ni..yg sampai saat ni, belum dapat ilham lg nk bt project ape..tak sempat nk fikir..hehe..(alasan yg agak tak logik..huhu)

InsyaAllah esok petang pulak, kami akan bertolak balik ke Johor..membawa bersama bkal pengantin (abg qila) ke rumah..Doakanla keselamatan perjalanan kami esok..

Dan akhirnya..sebelum mak minta dn tanya, qila sertakan jadual final exam qila utk semester ni:
20 Mac:
9am - I'jaz Sunnah

23 Mac :
9am - Mabadi' Taamul maas Sunnah

24 Mac :
9am - Bahasa Melayu Kerjaya

4 April :
3pm - Intro to Sociology

8 April:
9am - Quranic & Prophetic Texts
3pm - Ma'ayir Naqd Sunnah

Tuesday, March 9, 2010

Jemputan Walimah





Friday, January 29, 2010

Terbukti; Tak tipu..



Salam berkasih..
Entri kali ni adalah respon kepada entri terdahulu bertajuk 'Buku percuma..nak?' yg disiarkan pada November 23 tahun lalu..Kami dah dapat apa yg telah dijanjikan ~ 'buku percuma' sbg ganjaran mengiklankan peraduan buku PTS...3 buku telah disenaraikan sbg permintaan; Rahsia Bisnes Orang Korea, Mulakan Bisnes Sendiri, dan Buat Duit dari Rumah. Salah satu darinya akan terpilih maka dapatlah kami buku berjudul;


'Buat Duit dari Rumah'..

Semoge kami dapat bayak duit dgn duduk dekat rumah je..hehehe. (PTS ni mcm tau2 je kami ni malas nak kluar2 sgt..~). Terima kasih Sang Pelangi dan PTS utk buku yg best nih! =)

P/s: Jangan lupa promosi buku PTS yg sedang berlangsung sampai 31 Januari ni..3hari aje lagi!
(Tak dpt komisen pun promot ni..~ hehe)

Thursday, January 28, 2010

For you my love~♥¸.•*۰۪۪۫۫♥۰*


I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I’m here with you
Now let me let you know

You’ve opened my heart
I was always thinkin’ that love was wrong
But everything was changed when you came along
Ooh...
And there is a couple of words I wanna say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you...loving you

For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for opening my eyes
Now and forever I...I`ll be there for you

I know it deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You’re my wife and my friend and my strength
And I pray we’re together in Jannah
All I know I found myself
I feel so strong
Yes! Every thing was changed when you came along
Ooh...
And there is a couple of words I wanna say

I know it deep in my heart
And now that you’re here in front of me
I strongly feel love
I strongly feel love...
And I have no doubt
And I sing it loud that I will love you eternally

I know it deep in my heart

For The Rest of My Life
~By Maher Zain

>>Listen this song here..

Wednesday, January 20, 2010

..Penantian..

Hati qila tersentuh lg malam ini...
Bukan tak nak slalu update blog..tp kdg2 tu, dgn berbloggers, qila bimbang qla akn terlayan perasaan2 sedih qila..bile melawat2 blog kawan2 lain..lbih2 lg yg dh berkahwin..

Qila cukup sensitif bt mase ni..qila mudah bersedih..mudah terasa..hmmmhh..
org lain rajin update blog..semua byk bercerita berkisarkn ttg anak masing2 (bg yg dh ade anak)..tak kurang jugak bt yg baru menerima berita ttg kehamilan mereka..tahniah qila ucapkan!..bt mawaddah, aniem, k.nadiah..dn mgkin ade lg yg qila xsebut nme die..

Tiap kali qila bce blog org lain, perasaan pertama yg lahir..gembira beserta senyuman melihat telatah anak2 diorang..sgt comel..dn mendengar berite2 gmbira yg dikhabarkn..dn..xlame lpas tu, sedih pulak dtg bertandang..
Bile pulak giliran tu datang lg utk kami...

Qila xboleh terus mcamni..xpe, qila tau qila kuat!..kuat dsamping sokongan2 insan yg benar2 menyayangi..terima kasih abg krna byk bg sokongan pd Qila..Wpun kita belum dikurniakan anak, tp qila sgt2 bersyukur dikurniakan seorang suami yg sgt2 memahami perasaan dn isi hati Qila..bt mak ayah yg cukup mgambil berat..tak kurang keprihatinan dr umi abah..

Ape pun, qila sgt berterimakasih pd Allah..krana Dia dh pilih qila utk diuji..pgalaman mengandung bg qila sgt 'indah'..walaupun qila sempat merasakannya hanya seminggu (ketika usia kndungan mencecah 1 bulan stgah). Kami akan sentiasa menanti..menanti..dan akan terus menantikan saat indah itu utk kmbali lg..

Saturday, January 16, 2010

Pink dunia nya..

Minggu lepas, kitorg ke Low Yat..hajat di hati nk survey2 keyboard wane "pink" dgn external hard disk..yela, laptop kn bkal terjual, jd nk cri 'bekas' la nk transfer brg2 dlm lptop 2..

Lame jugak la hbis mase kt ctu..Tak perasan, naiktrun2, rsenye dkat 3 jam..huhu...

Tapi hasilnye...puas hati!
Qila dpt jgak keyboard pink idamannye 2..
Logitech Ultra Flat Keyboard..RM55.
Vztec USB Mouse..RM17.
Walau pun berat hti die nk bayar, tp xpela..utk jangke mase pnjg..brg baik biasenye tahan lame..tmbh2 plak pmpuan yg gune..
(haish, bertambah2 la koleksi brg2 pink die...hehe)

Tuesday, January 12, 2010

Hujung minggu..

Hujung minggu lalu, kitrg plan nk gotong royong upgrade rumah..nk drill ampai blkg rumh..nk bersihkn beranda luar..nk pasang kipas..nk paku memaku dan macam2 la..

Petang skit plak, plan nk g rumah akak qila kt semenyih..tp xsempatla..nanti bile auntie lala free, auntie dtg umah alya ngn uncle ye...
Anak akak merangkap ank sedare qila, asyik pggil2 je nme auntie die..."Lalla2" (mengikut slang die la..). Sebenarnya die pggil auntie Lala..tp dsbbkn bru pndai sbut 2-3 sukukata..jdla Lallaa..

Disebabkn byk halangan, kne g kdai hardware nk beli btg ampai..tukar cd rosak, kitrg sempat pasang ampai dn bersih2kn beranda luar je..itu pun dekat maghrib bru siap..tp mmg seronok! sbb dh ade ampai baru! hehe.. sbb ampai smntara kitrg asyik runtuh je klu angin kuat..hbis sume bju tumbang..Kt rumh ni, klu skali berangin, mmg kuat..


Tetibe kitrg dikejutkn dgn 1 berita..Ya Allah!..terkejut qila dgr. Qla dpt tau dr mesej akak qila..Opi (abg qila) eksiden. kereta die masuk parit..qila pun call la mak tanye ttg kejadian dgn lebih lanjut..biasenye emak @ ibu kite la org pertama yg tau ttg ape2 pun la kan ttg anak die..
.
.
.










Menurut sumber, Opi ingatkn 2 kereta dpan die nk belok kanan..opi nk ke kiri. tp rupenye 1 je yg ke kanan. 1 lg ke kiri..Ape lg, opi mengelak la..2 yg terbabas masuk parit.

Dan alhamdulillah..tiade yg mgalami kecederaan..

Laptop..

Oleh kerana Mudah.com mengenakan byk syarat utk iklan kami disiarkn, kami mengambil inisiatif utk bt iklan kt UIA..alang2 izu ade discussion malam sabtu baru ni, kitrg pun curi2 mase kjap nk g tmpal2 iklan mane yg kitrg lalu 2..harap2 dgn care ni, ramai yg akn bace..

Alhamdulillah, hr ni, ramai betul yg call Qila tanye psal laptop. Dan hr ni jg diisytiharkan..
Our laptop has been sold.

Sunday, January 3, 2010

MUDAH yg menyusahkan..

Tak tau la kenape dgn Mudah.com tu..
Susah betul nak insert ad kat situ.. Apa yg tak kena dgn ad yg kami nak letak tu pun tak tahu la..dah malas nak cuba..Ke Allah tak nak kami jual laptop tu?? hmm...

Alang2 dh merintih di sini..kami iklan dekat sini je la..hehe


ACER ASPIRE 4530

Spec:
AMD Turion X2 Dual-Core Mobile Tech. RM-74 (2.2GHz, 1MB L2 cache)
nVidia GeForce 9100M G (512mb)
250GB Hard Disk
DDR2 RAM 3GB (Upgraded)
14.1" Crystal Bright LCD
ACER Crystal Eye Webcam
802.11 b/g Wireless LAN
USB 2.0 Card Reader
Bluetooth 2.0
DVD RW

Package Included:
SuperCare Extended Warranty - still have 2 years!
Original New ACER Bag (never used)
ACER CD Driver
Keyboard protector + arabic keyboard sticker
Notebook lock
Cooler fan
Cable / Adaptor
User manual and box

Condition: Superb - no problem at all.

Appearance: 99% scratchless (female user)
Can choose either OS Win XP @ Win7 - No Charge.

Reason to sell: Owner want to change to desktop PC.

Price is firm: RM1550
Interested? Fell free to call me 013-353 1553 / 1558
First come first serve basis
COD at Batu Caves/Greenwood/Tmn Melati

Iklan kat sini lagi MUDAH!

Friday, January 1, 2010

hadiah 2009..


Letihnye hr ni...kls berderet smpai pkul 5...
Badan plak rase mcm nk demam..tmbah plak tgh batuk2..
Hbis kelas dkat kul 5 td, qila g solat dlu kt masjid smntara tggu abg dtg jmput.
Sbb kmi nk terus ke Selayang..tukar cd yg beli aritu..rosak..

Selesai urusan kt Selayang, kmi berjalan menuju ke parking kereta.
"Uurrrmmm.....sedapnye bau ni abg....hehe.." (bau KFC la tuh).

Dlm perjlanan pulang, qila rancak bercerita ape yg qila belajar dlm klas td..
Sedar2, abg dh berenti kt Bolton..katenye nk ke kedai kereta kejap.
o0o..qila pun trunla..tp...

"kdai kereta blah kiri, nape kite ke kanan?" qila bertanya..

"nk beli air dulu jap kt kdai mamak.." abg jwab..

"uurmm..ok"

Knape dgn qila arini?? dn..kemanekah abg sebenarnye?? kdai kereta la..kdai mamak la..
Sedang berjalan ke kedai mamak 2, tibe2 lg baru qila perasan yg qila sedang berada di dpan KFC..ohh..

Rupe2nye hr ni abg nk blanje mkan KFC!!...
dek kerana bau yg menusuk qalbu mse kt Selayang td.
Lame sungguh xg kdai merah ni...
terus hilang rase nk demam td...heheh!
Mungkin hadiah penutup tirai utk 2009...