Followers

Wednesday, July 30, 2008

beratur bagai nak rak


Musolla Culture Activity Center,
hari ni...

Qila terlibat secara langsung dengan 'Wireless Registration for IIUM student'. Qila ajak izu join dulu, tp izu 'mengelak utk cari tekanan'.

Ramai.
Gawat.
Semua student yang ade laptop@notebook dan berminat nak dapat wireless connection berkumpul kat CAC ni...

Petang ni sesi yg ke2. Dianggarkan, setiap sesi melibatkan 2000 student. Anggaran jela... Tp pagi td tak ramai sangat. Mungkin deme(diorang) nak hadiri sesi petang kot...tu pasal la ramai tak terkate student tengah beratur skrg ni. Nak masuk CAC kene 'touch' matric card. Kalau tak 'valid' masuk barisan lain pulak. Pening. Izu jugak best lepak kat surau meluncur internet. Rileek jer...Ksian qila. huhu. Isteriku itu...Baik...nanti izu buat air milo ais, bawak kat die...

-pastu izu minum sendiri..haha...menyakat qila mmg best. Pastu die tekup muke dkt bantal busuk!

Laptop qila ni dah regist awal2 lg. Mase briefing committee dulu..
Rezeki kami.
Tak payah beratur bagai nak rak.

Monday, July 28, 2008

Biarlah perbincangan ini berlegar setakat di sini

IIUM Library, level 2, Brother Area.

hmm...
semalam...
Abang (Along), Kak Long, Aiman (anak buah), Angah & Kak Ain (bakal Kak Ngah 17 Ogos) datang rumah...

Abang sampai dalam pukul 7++, dan Angah sampai lewat skit..Abang first time datang 'rumah' baru ni...Sekarang ni die selalu jugak kena turun KL utk buat rawatan Aiman kat 'The Tole' dekat Jln Sltn Ismail. Rawatan Neuro Akupuntur katanye. Seminggu 5 kali, 3 hari kat KL, 2 hari kat Puchong...

Angah pulak merewang kat Nilai. Cari barang kahwin dgn K.Ain. Minggu lepas ade pesan Milo dgn beliau. Jadi beliau bawak dtg semalam. Siap dgn ekstra minuman lagi, kopi ginseng+tongkat ali & Nesvita. Sumenye dibeli dgn harga staff..hehe.

>Ade masalah harga barang Nestle mahal?
Hubungi kami. Kami ade cara.
>Nak tahu macamane kami blh merasai kesusahan yg anda hadapi?
Di alam fana ini, kami juga pengguna seperti anda.

Biarlah perbincangan ini berlegar setakat di sini.

Monday, July 21, 2008

Khat Calligraphy..


"yeke?? alhamdulillah!!" tulah perkataan pertama yg terpacul dr bibir qila tatkala mndapat tahu yg kami diterima utk kelas Khat (niche area).qila terus mndapatkan abg yg sedang duduk di ruang tamu bersama baihaqi utk mmberitahu khabar gembira ni.. sbnarnya bimbang takut xditerima sedangkan diri ini sangat2 mengharap..ape pun,Allah Knows Best..=)
tak sia2 la dari sekolah dlu qila berlatih tulis khat sorg2..mmandangkan tiada tnaga pengajar yg berpengalaman, qila bljar tulis khat dr buku. ditakdirkan Allah, qila dpt suami yg 'master' khat! Alhamdulillah 'ala kulli hal..bersama2 mengembangkan industri khat yg merupakan salah satu seni indah dlm Islam ni..=)

internet buat PC kami...

semalam....
Baihaqi, Atie & Naimah melawat kami kat 'kondo Changkat Setia' tu...
Bai & Atie ni bakal disatukan bulan 11 ni, kalau tak silapla...tak pun bulan 12...nanti konpem balik.
Tujuan lain mereka betamu ke 'kondo' ni adalah utk meninjau-nunjau rumah yg bakal mereka diami kelak...
Untuk makluman, Ikhwan&Yati pun duk kat sini jugak. Betul2 atas rumah kami(level3)...maknanya bermula semester depan bertambah lagi an IIU married couple di kondo warne oren nih...(sebenornye, ade a pair lagi IIU student duk kat sini, tapi tak kenal...)

Petang ni nak kene hantor balik maxis broadband ke petalingJaya. Berakhir zaman internet buat PC kami. Moga selamat pergi dan kembali...

Saturday, July 19, 2008

maxis broadband

dari level2, Kondominium Changkat Setia.

Sekitar 9.30 malam semalam kami bergegas ke Petaling Jaya untuk serahkan kad kawin angah yang dah siap tu kpd bakal kakak ipar(Kak Ain). No charge on service. Adik beradik punye fasal takpe la. Lagipun angah merupakan supplier barangan 'Nestle' kami (hehe..) sbb beliau kerja dekat kilang nestle(as technician), jd dapat la beliau beli dgn harga yang lebih murah.

Maka dipinjamkanlah kami 'maxis broadband' ini selama 2hari oleh kak Ain sebagai hadiah. Waah..meriah la kejap pc izu ni bile dah ade internet. Macam2 blh update!

Tuesday, July 15, 2008

laRat??

Salam tangan.
Again, cc yg same.
Baru perasan, rupenye 'profesional' bwh tu salah eja...
Malas nak nak edit gambar tu, kasi ralat je la kat sini.

Ralat: Professional

professional ke???

Saturday, July 12, 2008

Beli jajan...

selamat bertandang...
malam ni kami hinggap kat cc batu cave, name cc ni...hmm, malas nak kuar tinguk. slalu jugak la dtg sini. Tengah syok2 meluncur internet, Abg Saifullah telefon. Pc rosak katenye. Minta tolong izu tengokkan. Tak de la pandai sangat. Setakat nak repair dan format, boley la...

Semalam, dah settled satu dari 3projects. Tag program 'Trip to Orphanage'. Kwn qila yg tempah, Sharifah namenye. Tak mahal, singgit satu tag. Tu harge special utk kertas keras yang kami guna. Sepatutnye RM1.20/tag. Semoga yang berkenaan berpuas hati dgn service kami! =)


Siang tadi patutnye kami hadir ke 'Konvensyen Mahasiswa' anjuran PKPIM dan Dewan Bahasa (kalau tak silap), tapi bile boring tengok kadaan rumah, kami amik keputusan untuk kemas rumah. Rumah ke?? haha. Boley la, tapi tak berbilik. Ruang tamu+dapur+bilik air je yang ade. Sebelum ni sewa rumah 2bilik. RM400/month. Tapi terasa besar pulak bile dibandingkan dgn penghuninya yang hanya 2 orang (bile la nak jd 3, keke..). Rumah sekarang RM250. Blh save skit..buat beli jajan!

Friday, July 11, 2008

makan murah?

salam buat para musafir yg lalu kat sini...
Dah lame tak update blog ni...izuqila masing2 sibuk mendaftar subject semester baru.
Gawat betul. Izu hampir2 tak dapat teruskan semester ni gara2 tak cukup credit hour.
Tidur tak lena...buat keje tak tenang...mandi skali-skale (hahah, kantoi!)...tapi makan tetap maintain...thehe. Rupenye ade satu gerai makan kat greenwood tu murah. Mmg kalau nak makan kat luar makan kat situ la. Tokey orang kelantan. Pedas2 manis!

Thursday, July 3, 2008

kungfu panda


Ptg td g rumah alang (abang izu no-3). Lepas tersesat lbh kurang 3km, akhirnye izu dpt recall jalan ke Tmn Nusantara, Gelang Patah, JB itu...(pasal sebelum ni pernah pegi sekali je..). Sedang elok sampai, siri drama Ezora dimainkan kt TV3 - qila 'pelanggan setia' cite ni..hehe, jgn marah s-----g! (^-^)

Alang keje dekat Biro Bantuan Guaman (Syariah) kt JB sejak tahun lepas. Sape-sape yang ade masalah nikah&cerai blh la hubungi beliau kat cini.

duduk lbh kurang 3jam kami btolak pulang ke kulai. Kalau pegi tadi lalu highway, balik ni kami cube lalu 'lima kedai' (name tempat). Punye la gelap jalan tuh (sempat bace ayat kursi+4Qul, hehe)...tapi sebab nak jimat petrol (petrol mahal!), redah aje lah...bile dah sampai area Skudai jalan dah ok...SyukuUr!

Sampai rumah, layan Kungfu Panda (pinjam DVD Alang), layaaan...
Memang best citer ni...dan itulah tujuan sebenar penulisan ini dititipkan.
Nak tulis sinopsis dio panjang2 'maleh', sonang-sonang ekau tokan ajo kek sini ha.
..wassalam.

Tuesday, July 1, 2008

Kahwin sambil belajar??

Setakat penilaian saya inilah faktor pemangkin utama yang medorong kepada perkahwinan semasa alam belajar. Kawin semasa umur muda bukanlah perkara pelik zaman datuk nenek kita, namun ianya berubah menjadi perkara ganjil dalam masyarakat apabila perubahan sikap masyarakat yang mengutamakan pelajaran sehingga habis pengajian di universiti dan punyai kerja yang terjamin barulah sesuai untuk mendirikan rumahtangga. Couple dulu tak apa tapi kawin awal sorry la! Mungkin ini realiti zaman sekarang.
teks penuh

result dah nak keluar!!..



ni 1st time qila menulis kt blog kami nie..sebelum ni qila cume duk sebelah dan me'ngomel+ mengkritik je ape yg hubby buat..hehe..blog bersame mestila citarasa bersame..xleh nak piiink je..(walau hakikatnye mmg qila nak blog ni warne pink pun) sbb PERKAHWINAN tu kn perkongsian hidup. Jadi sume bende kenelah kongsi bersama..kan..(^-^)v hubby qila suke warne hijau.qila suke sangat warne pink. Jd untuk berlaku adil, kami amik warne biru lah.biru pun ok gak..
huh, jam menunjukkan pkul 2.32am.. qila dan hubby masing2 mengadap laptop. layan internet..buat keje masing2. sambil diiringi muzik instrumental..layaan..

harini dah masuk 1july..menandakan result sem3 akn keluar beberapa jam lg.. hemm, mcm malas nak cek nnt. tp tula..klu tak cek, ternanti-nanti..penantian tu suatu penyiksaan. masalahnye takut nk tengok result..huhu.
alah,buat ape seksa diri. lame2 nnti tengok jgk result tue..em,kite tunggu jela pkul 6pm nnt..
buat sahabat2 yg nak tgk result, Selamat Tengok Result!!