Followers

Friday, May 8, 2009

Sebelum, semasa & selepas gugur. A flashback...

Alhamdulillah..with His Blessing, I manage to write a post today..
Setelah sekian lamenye masa yg diambil utk menenangkn hati yg resah pilu ini. Maka hari ini..genaplah 4 minggu kndunganku gugur..
Alhamdulillah..qila dn izu sudah dpat menerima hakikat ini..memang pd mulanya agak berat bg kami utk terima kenyataan "anak kami dah tiada"..
tp...benarlah, Allah 2 Maha Adil..

ramai yg tanya qila..
"bagaimana rasanya gugur 2 ek?"

"sakit x?" 

"macamane bntuk daging yg kluar 2?"

dan untuk menjawab soaln2 mreka ni, qila rase nk berkongsi pengalaman sbelum dn selepas keguguran 2..klu ade yg nk bce la..

:: 2 April ::
Kami ke Klinik Keluarga yg berdekatan dgn rumah. Qila disahkn mengandung. Usia kndungn bru mncecah 5 minggu. Doktor bg asid folik dgn calcium sbg bekalan ubt utkku. Doktor mengarahkn kami bt scanning minggu hdpan utk mngetahui keadaan dlm kndungn sama ada dlm keadaan selamt atau tidak (diluar rahim). Memandangkn klinik 2 klinik swasta, utk kali ni kmi kne byar RM53..(emmhh, blh tahan!)

:: 9 April ::
Hari itu genaplah 6 minggu usia kndungn qila. Pagi itu, kami bercadang nk bt 1st scanning di UIA pulak..sbg student, mane mmpu nk bt rawatan kt klinik swasta 2..walaupun die dkat dgn rumh. Sesampainya di sna, spt yg tertulis dlm post sblum ni..
 "Dekat sini hanya buat follow up utl kandungan 4 buln dan ke atas je".

"Allah..pulak dah.." rintih hatiku.

Maka kami pun ke Hospital Selayang..demi mnjaga kndungan, kelajuan motor yg dinaiki mmg berada di tahap yg pling rndah. Tapi tambah menyedihkn lg, kt Hosp. Selayang pulak, die hnya layan kndungan yg bermasalah SHJ. 

Dalam hati Qila "sdihnye..penat org dtang jauh2.."

Kami pun pulg smule ke rumah..Tengok2 qila dh start bleeding.. Tanpa melengahkan mase lg, izu terus bwak Qila ke klinik yg pling dkat dgn rumh (Klinik Keluarga) td. Xpela kne bayar mahal skit pun..

Doktor scan perut qila.."Maaflah..tahan skit ye. sy tekan skit..sy xjumpe 'rumah baby' ni..". Dalam hati qila xputus2 doa.."Ya Allah, selamatknlah kndungnku. Aku tersgt2 menantiknnya".
Hasilnya, doktor tetap xdpt kesan lalu menulis surat refer ke Hos. Selayang. 

Habis jmpe doktor, kami terus pulg ke rumah. Qila kne baring je..siapa tahu, kalau2 kndgn masih blh diselamatkn lg. 

Mase ni..perut qila asyik sakit je. kejap die dtg..kjap die ok. macam tula die berulang2. Sakitnye lebih kurg mcam kne senggugut. Memulas2..xblh nk lelap mate. Darah still kluar lg. Kesian kt Izu..esok pgnye die ade 1 paper final..

:: 10 April ::
Sesudah azan subuh berkumandang, qila hndak ke bilik air. Qila mntak tlg abg papah ke b.air. tak lame lpas 2, abg terkejut bile qila panggil abg semule..

"Abang..tuu.." smbil qila menunjuk sesuatu di lantai..

"Ya Allah..ape tu??"  

inilah rupa kndungn berusia 6 minggu..
dh nmpak bntuk skit..dn bntuk tali pusatnye.

Nmpaknye prkara yg sgt2 tak diingini terjadi jga akhirnya. Serta merta qila rase nk pitam sgt waktu 2..Dlm fikirn fikir nk baring je. 

Abang xdapat g final exam pg tu..sbb kami nk ke hospital. Agak lame menunggu walaupun di wad kecemasan, akhirnye doktor memanggil namaku. Setelah diperiksa, qila sgt lega sebaik sahaja doktor kate perut qila xperlu dicuci. Doktor bg antibiotik biar die kluar habis. Org kate sakit klu kne cuci 2..huu..xnak2..

Pulang dr hospital, bermulalah episod "berpantang". Mcam org lepas bersalin 2..Mak dgn ayah nk dtang Gombak, nk bwak balik Qila tp mase 2 Qila dgn Izu ade lg paper final yg blum hbis. Selesai je final exam, kami pun pulang ke Johor..

16 comments:

LoNgJaR said...

salam kak qila..

byk2 bersabar ye..
insyaAllah ade hikmahnye..

izuqila said...

insyaAllah..=)

Anonymous said...

syafakillah..

Mujahidah said...

qila, nak tanya sikit..is this your first pregnancy? first2 tu detect peregnant sbb tak period ke? Kalau orang mengandung apa yang akan mereka rasa pada tarikh yang sepatutnya dia period..sorry bnyk tanya..sedang belajar

izuqila said...

to mujahidah

yes, this is my 1st pregnancy. detect pregnant tu sbb period lewat 6 hari dh mase 2. pastu cek sndri..positif. trus g klinik, confirm dgn doktor yg kita btul pregnant.
klu org mgandung, tarikh yang sepatutnya dia period die xdtg period.tp tggula bpe2 hri.sbb kesuburn stp org berbeza2. ada yg shari dh blh detect pregnnt. tp ade yg dh 2 minggu lmbt dtg haid pun, blum tntu pregnnt.
qila mnjawab soalan ke? hehe..
klu nk bork pnjg, ym qila.."qila_smile@yahoo.com" @pun email pun blh jgk.

ummuabdullahsyaakir said...

Salam Qila..subhanallah...tabahnya ambik gmbr masa tu-terharu sangat2:(
Akak baru tau macamtu rupa janin..Mmg dah nmpak tali pusatnya.
Qila dan suami,moga Allah kuatkan kalian yea.Kalian masih muda dan ,asih bpeluang jadi ibu bapa.Akk doakn Qila cept 'lekat' yea
Skrg ni jgn berenti amik asid folic tau,bantu cepatkn mgndung.

~chocolatte87~ said...

qila,

bila baca entry ni, terus pegang perut sendirik..
tak terbayang cmne sakitnyer..
kuat, k~

nursyahadah said...

SaLam..em setiap ujian yg dtg dr Allah pasti ad hikmahnyer..Allah x kan jadikan sesuatu tnpa ad tujuannyer..em Allah nak kuatkan akak n suami supaya lebih kuat n tabah dalam menghadapi liku2x kehidupan d mse akn dtg..tabah n sabar ye dalam menghadapi nyer..=)

alif zai mim ra said...

masya-Allah Qila..hawa baru tau. bersabar ye. kuatkan semangat. ikut ckp doktor tau. kirim slm ye kat Izu. Izu, jaga Qila baik2 tau.

Yang benar,
dari Kuantan (huhu)

Syakira said...

salam, izu dan qiqi..

bersabarlah atas ujian ini. sebutlah doa ini:

"inna lillahi wa inna ilaihi rojiun. allahumma ujurni fi musibati, wakhlufni khoiran minha"

maksudnya, sesungguhnya kita milik Allah, dan kepadanyalah kita akn kembali. ya Allah, berilah ganjaran kepadaku atas musibah ini, dan gantikanlah sesuatu dgn yg lebih baik" (HR Muslim)

Ensha Allah Dia akan gantikan dengan lebih baik, yang penting sama-sama kita sabar ya.

izuqila said...

to ummuabdullahsyaakir,

gmbar 2 husband yg amik..qila mase 2 rase nk pitam sgt dh.
insyaAllah kak..syukran jazeelan atas doa dn pesanan dr akak..

izuqila said...

to ~chocolatte87~ & nursyahadah

insyaAllah..mungkin betul..Allah nk bg gambaran dn kekuatan..sebelum dapat anak yg sebenar nnt..pengalaman ini amat bermakna bt kami..alhamdulillah..

izuqila said...

to alif zai mim ra

terima kasih ats sokongan..
ye,jgn risau..insyaAllah Izu akan jage qila sehabis baik..qila lah kehidupan izu..

ainulmazruliyyah said...

Salam...

ngeeee.. kakngah tak tau nape kngah xleh tgk gambar ni.. kakngah jadi pening.. tiap kali kngah buka ni mesti kngah ngelak dr tgk.. ape2 pun kngah harap korang tabah mghadapi semua ni.. Doakah kngah moga semuanya slamt..

layla_elyas said...

emm..bila bc entry ni..saja nk suggest..kalu cm dh lekat lg..n nak wat scan baby..ty je k.laila k qila..akak wat kat klinik mesra d pinggiran rm26 je caj scan..ritu bawak dzaatin masa xsihat pun kena rm20+ lbh je..tp klinik mmg 1st klas n dr. yg berpengalaman..mmg puashati!!nnti contact akak untuk no.phone n alamat k..

izuqila said...

Oo..time kasih kak..